MILAN JURANIĆ - ŽUPNIK I UMJETNIK

Vlč. Milan Juranić župnik u Zagorskim Selima i upravitelj župe Sutlanska Poljana te dekan Tuheljsko – Pregradskog dekanata rođen je 02.10.1946.g. u selu Cigrovec koje pripada župi Pregrada. Još kao mali ministrant maštao je kako bi bilo lijepo da je svećenik. Kao peto dijete Vilima i Ljubice r. Besednik rastao je u siromašnom poratnom Zagorju okružen bogatstvom ljepote netaknute prirode. Još kao dječak pokazivao je sklonost umjetnosti i veliko zanimanje za prirodu i životinje, razne kukce….

U sjemeništu u Zagrebu na Šalati piše pjesme. U bogosloviji na Kaptolu počinje slikati, da bi svoju prvu pravu samostalnu izložbu imao tek 1992. u današnjim Klovićevim dvorima u Zagrebu i to skulpture u papiru. Tadašnja tematika bila je nadahnuta predromaničkom starohrvatskom sakralnom arhitekturom. Brojne betlehemske štalice koje izrađuje u papiru karakteristično bijelo obojene našle su se na izložbama u Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, a 2000.g. u Rimu na izložbi Sto najljepših štalica svijeta bila je najzapaženija upravo njegova «Milenijska štalica».

Uz umjetnički rad njegova preokupacija je i ljekovito bilje koje se nadovezuje na zdrav način života koji on promovira.

U čemu se sastoji zdrav način življenja?

1. Sve počinje na mentalnom planu; čistoća misli, ispravne želje, prirodno meditativno stanje od kojeg nas je udaljio suvremeni izopačeni način života.

2. Povezanost s prirodom.

3. Zdrava prehrana i zdravi san.

Poruka:

Otkrijte sebe u trojstvu: Bog, čovjek i priroda.

LJEKOVITO BILJE I PRIPRAVCI

Čovjek je srastao s prirodom. Ona ga hrani i liječi. Nepatvorena prirodna hrana, posebno voće i povrće sama po sebi je lijek. Sve do najnovijeg vremena kad se započelo s proizvodnjom sintetičkih ljekova ljudi su si pribavljali ljekove neposredno iz prirode, poglavito iz ljekovitog bilja.

Imao sam sreću da sam odrastao u obitelji gdije je ta tradicija još bila živa. Tako sam još kao dijete upoznao mnoge ljekovite biljke. Kasnije sam svoje znanje upotpunio dostupnom literaturom. A kako živim u kraju gdije su proplanci i biljna staništa još uvijek razmjerno dobro sačuvani od suvremene intoksikacije, mislim da bi bio grijeh ne skupljati predivne darove koje nam je Bog dao za naše zdravlje.

Postoji jedna zanimljiva pojava u fitoterapiji (liječenju biljem). Kod nekih biljaka koje je čovjek vjekovima uspješno koristio kemijskom analizom nisu pronađeni u dovoljnoj mjeri ljekoviti sastojci koji su se toj biljci pripisivali pa ipak je supješnost liječenja daleko veča nego kad je u pitanju placebo efekt.

Znanstveno upoznavanje, razvrstavanje i proučavanje ljekovitog bilja ima dakako svoju metodologiju koja se bitno razlikuje od one tradicionalne kod koje se poznavanje ljekovitog bilja i njegovo korištenje prenosilo ili u obitelji ili osobno učitelj – učenik. Lijek se i danas u kajkavskom govoru zove vraštvo ili vračtvo – od vrač = liječnik.

U povijesti prirodne medicine postoji još jedan fenomen sasvim neposrednog upoznavanja ljekvitog bilja. Tako doznajemo iz života nevjerojatne mističarke iz Srednjeg vijeka Hildegarde iz Bingena kako je u snu vidjela biljku koja joj je trebala za neki lijek pa bi ju onda u prirodi potražila, jer nije poznavala ljekovito bilje. Pa ipak njezine knjige koje je sam napisala ( «Tako liječi Bog») koriste se i danas. Nešto slično osjetio sam osobno kad sam ugledao neku biljku u prirodi koja bi me posebno privukla svojim izgledom (kao da nešto zrači iz nje) i kad bi ju donio kući redovito sam u literaturi otkrio njezinu izvanrednu ljekovitost.

U ovom kratkom prilogu želim istaknuti da je pri skupljanju ljekovitog bilja jako važno: pronači staništa kojima nije zagađeno tlo umjetnim gnojivima ili sredstvima za suzbijanje štetočina ili korova, te da je dovoljno udaljeno od prometnica ili naseljenih mjesta. Jednako tako je važno vrijeme kada skupljamo ljekovito bilje kao i način sušenja i njegovo čuvanje.

U svojoj kućnoj ljekarni pripremam čajne mješavine koje se odlikuju jačanjem imuniteta pa se mogu uzimati za suzbijanje ili u vrijeme prehlada, ali isto tako kao dnevni čaj koji se pije zaslađen medom kao i mješavine za smirenje koje se uzimaju prije spavanja. Tu su zatim razni sirupi i tinkture kao i biljne masti koje se mogu uspješno koristiti kod suhe i ispucale kože.

Home