CRKVENE AKTIVNOSTI – ZAGORSKA SELA

Župna crkva u Zagorskim Selima posvećena je svetoj Katarini Aleksandrijskoj (25.XI.). proštenje se obavlja na sam dan. To je ujedno i dan općine.

Župa ima i kapelu sv. Ivana u Ivaniću Miljanskom koja je posvećena sv. Ivanu evanđelisti (27.XII.), ali se slavi i Ivan Krstitelj 24.VI. Tada se uoći blagdana okupi mnoštvo vjernika na misi u kapeli, a nakon mise pali se ivanjski krijes uz glazbu i gruvanje kubura. Tom prilikom župljanke donesu kolaće i meso, a župljani vino pa se slavi duboko u noć, ponekad i do jutra.

U župi su posebno obljubljene svibanjske pobožnosti. Obavljaju se subotom navećer kod raspela ili kapelica. Pobožnost predvodi župnik ili mladi animatori. Nakon pobožnosti mještani prirede zakusku te se zadrže u druženju pjesmi i razgovoru, nešto poput agapa

MLADI I NJIHOVE AKTIVNOSTI

U svojim aktivnostima izvan župe mladi iz župa Zagorska Sela i Sutlanske poljane nastupaju uglavnom zajednički. Uz nedjeljna čitanja, pripremu za blagdane i druga događanja u župi predstavnici mladih sudjeluju na tečajevima za župne animatore ( na Lošinju). Ove godine bili su u Kolnu na susretu mladih. Mladi su posebno povezani s vjeroučiteljem Tomislavom pod čijim vodstvom su osmoškolci na vjeronaučnoj olimpijadi «vjera roda moga» osvojili prvo mjesto u Hrvatskoj. U mjesecu svibnju župni animatori pripremaju i predvode svibanjske pobožnosti koje su svojom tradicijom i novim licem oduševile jednako starije kao i mlade u župi. U zajedništvu i uz pomoć predstavnika za pastoral mladih u nadbiskupiji tražimo nove načine i puteve okupljanja mladih u našim župama.

Home